Heeft mijn auto een teruggedraaide teller?

Bij het kopen van een auto, bijvoorbeeld via Marktplaats, wil je zeker zijn dat je een goede koop doet. Dat begrijpen wij natuurlijk. Het is dan verstandig als je meer weet van de technische gegevens. Dat kunnen bijvoorbeeld de bijgeleverde onderhoudspapieren zijn. Deze zeggen wat over welke reparaties er zijn gedaan. Uiteraard ook wat het heeft gekost. Of dit op regelmatige basis heeft plaatsgevonden is ook belangrijk.

Als je wilt weten of de auto een teruggedraaide teller heeft dan kun je dit nagaan. Kijk hiervoor online op Nationale Auto Pas (NAP). Deze registeren sinds 1991 de tellerstanden van auto’s in Nederland. De Rijksdienst van Wegverkeer heeft die verantwoordelijkheid daarna overgenomen. Je hebt dan duidelijkheid over de tellerstanden. Volgens de website heeft 5 procent van de auto’s een die opzettelijk is teruggedraaid. Terwijl kilometers terugdraaien sinds 1 januari 2014 verboden is.

Je kan daarom altijd checken of de kilometerstand niet is teruggedraaid. Dan weet je zeker dat je auto niet duurder is bij koop en bij onderhoud. Een goedkope auto kan dus wel een duurkoop zijn mocht er sprake zijn van veel reparaties. Neem dus altijd iemand mee die verstand heeft van auto’s. Die kan aangeven wat er mankeert en je hierop wijzen.

Je kan ook voor de koop nagaan bij welke auto je waarop moet letten. Dan weet je welke reparaties er mogelijk nodig zijn en bij welke kilometerstand. In het algemeen geldt dat een auto met weinig kilometers de voorkeur heeft. Dat spreekt uiteraard voor zich.